september 24, 2023

In de keuken staat licht centraal. ‘Net als in de rest van het huis’, zou je denken. Ja maar nee. En het is dat de verlichting die nodig is om voedsel te bereiden niets te maken heeft met het aangegeven licht om het te eten. Om deze reden is het bij het plannen van de verlichting, naast het zeer zorgvuldig nadenken over de locatie van de verschillende lichtpunten, zodat er geen hoek overblijft in halfdonker, het essentieel om gelijk te hebben over het type lichtbron en de kleurtemperatuur.

Geleid zonder concurrentie

De popularisering van LED’s zette tot dan toe de rest van de gebruikelijke lichtbronnen onder controle. Waren tot voor kort halogenen de koningen van de keuken, nu zijn ze bijna een zeldzame vogel. En is dat de voordelen die leds bieden ten opzichte van deze lichtbronnen talrijk zijn. We beoordelen enkele van de meest opvallende.

ZEER EFFICIËNT

LED’s verbruiken ongeveer 90% minder energie dan een gewone lichtbron. En het beste? Ze produceren hetzelfde licht, of zelfs meer! Deze daling van het verbruik heeft direct gevolgen voor de elektriciteitsrekening.

HOGE KWALITEIT VAN LICHT

De kleurweergave-index (CRI) is een maat voor de lichtkwaliteit en in LED-technologie is deze meestal <90, vergeleken met 44, wat 44 betekent. Wat betekent dit? Dat de kleuren zuiverder, scherper, levendiger en dieper zijn. Wat in een keuken wordt gewaardeerd. Denk er eens over na: u behandelt voedsel en het is belangrijk dat de ingrediënten er zo “natuurlijk” mogelijk uitzien.

LANGE NUTTIGE LEVEN

Meer dan 50.000 uur. En dat zijn vele uren! Bovendien stoppen de leds niet met werken, zoals gebeurde met gloeilampen wanneer hun gloeidraad breekt, ze verminderen gewoon hun lichtcapaciteit.

ZONDER ONDERHOUD

Door een veel langere levensduur te hebben, kun je ze volledig vergeten totdat ze veranderd moeten worden. Dat zal over een paar jaar zijn. Zo hoeft u de lampen niet constant te vervangen, waardoor u tijd, geld en ideeën bespaart en uit de ijzerhandel komt.

ONMIDDELLIJKE ONTSTEKING

U herinnert zich waarschijnlijk het typische flikkeren van het tl-licht wanneer u de keukenverlichting inschakelt. Met de LED’s is dit voorbij, omdat ze geen pieken of licht flikkeren wanneer ze het contact raken. Bovendien bereiken ze onmiddellijk al hun glans.

ECO-TECHNOLOGIE

Het door de leds geproduceerde licht zendt geen ultraviolette of infrarode stralen uit, wat gezondheidsrisico’s helpt voorkomen. Bovendien zijn de led-lampen recyclebaar en belasten ze het milieu niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *